Subscribe:

sâmbătă, 3 august 2013

Mararul, efecte benefice

Mararul
(Anethum graveolens)



Originar din zona mediteraneeana si Asia, mararul este cultivat in toata Europa si America si face parte dintre verdeturile cel mai des folosite in multe bucatarii ale lumii.Pe vremuri, era folosit de egipteni si chinezi in tratarea afectiunilor digestive, dar are multe alte valente terapeutice.

Omoara bacteriile

Are proprietati antibacteriene si, din acest motiv, este de ajutor in tratarea infectiilor interne si externe.Decoctul de marar este foarte bun pentru infectiile interne, iar pentru rani, semintele usor zdrobite puse direct pe locul afectat stimuleaza vindecarea. Cateva picaturi de ulei volatil au efect antibiotic puternic.

Stimuleaza eliminarea radicalilor liberi

Clorofila din marar activeaza procesele care favorizeaza eliminarea radicalilor liberi. Acest fenomen este de ajutor si in prevenirea bolilor de inima, cancer si multe alte afectiuni.

Leac pentu stomac

Problemele de aciditate, balonari sau deranjamente stomacale sunt rezolvate cu ajutorul consumului de marar. Mararul proaspat stimuleaza serectia gastrica si de bila. Consumat in exces poate impiedica aceste secretii benefice pentru digestie.
Daca aciditatea iti creaza probleme e bine sa consumi o lingurita cu frunze proaspete de doua ori pe zi, pentru ca neutralizeaza aciditatea si au un efect calmant.

Tratament in combaterea racelii si a gripei

Datorita continutului mare de vitamina C si zinc, mararul previne gripa si raceala, dar e de folos si la refecerea organismului cand e deja contaminat cu virusul gripei. Mai mult efectele sale benefice ne feresc de bronsite si alte complicatii respiratorii.Se amesteca o lingura de seminte de marar cu miere si se ia cate o lingurita de trei ori pe zi.