Subscribe:

miercuri, 18 aprilie 2012

Yucca - ghid de ingrijire si cultivare


Yucca este un gen din cele circa 40 de specii originare din America Centrala si India.
Are o tulpina lemnoasa, groasa si aspra, din care se desprind rozete de frunze ascutite, lungi si inguste. Yucca poate fi cultivata si in aer liber, in zone in care temperatura nu coboara sub 10oC. Se recomanda a se planta in sere.
Planta se multiplica prin prelevarea, primavara sau la inceputul verii, de fragmente de tulpina de minimum 10 cm lungime. Ele se trateaza cu pulbere de hormoni rizogeni, apoi se planteaza in ghiveci intr-o pozitie si la o adancime care sa le asigure verticalitatea. Pamantul trebuie sa fie un amestec de parti egale de turba si nisip grosier. Ghiveciul se acopera cu un clopot de plastic transparent, ferit de lumina directa a soarelui, la 24-27oC. Pamantul trebuie pastrat umed. Clopotul de plastic se indeparteaza dupa ce vlastarele tinere se vad (circa 3 saptamani de la plantare). Apoi, se pune ghiveciul intrun loc luminos.


Yucca (de obicei specia Yucca
elephantipes este intalnita in florarii ) este o planta originara din Mexic sau Guatemala, din regiuni cu climat semi-arid fiind adaptata sa suporte soarele foarte puternic, diferente relativ mari de temperatures uneori (dar nu bruste), curentii de aer si seceta prelungita.

In stare naturala, in zonele originare, plantele adulte ating pana la 10m, dar in conditii de camera, tinute la vas cresc mai greu si de obicei au inaltimea de 2-2,5m.

Daca esti in posesia unui exemplar de Yucca trebuie in primul rand sa ii asiguri un sol mai nisipos (bine drenat) dar care sa contina suficienta hrana. Se poate folosi si panantul amestec pentru flori de camera, existent in florarii ( in nici un caz turba) la care se adauga nisip grosier (o parte panat : ¼ parti nisip) sau se poate realiza un amestec care sa cuprinda pamant de frunze de foioase, mranita bine descompusa, turba neagra (1/2 p), pamnat de gradina mai greu (o parte) si nisip (¼ parti). Amestecul este bundaca in momentul in care il stangeti in mana putin (fiind usor umed) nu se aglomereaza.

Pot fi folosite toate tipurile de vase existentein comert, dar care daca in incaperea in care tineti planta este multa umezeala, e bine sa folositi un vas ceramic. Pe fundul vasului se pune un strat de nisip grosier (pietris) sau spartura de ghiveci, apoi un strat mic de pamant. Se aseaza planta si se completeaza golurile cu pamant. Se uda bine pana cand apa curge in farfurie. Excesul de apa se arunca. Se uda a doua oara cand solul s-a uscat bine la suprafata.
Daca aerul din incapere este foarte uscat, saptamanal frunzele se stropesc bine cu apa.

Planta trebuie plasata intr-o incapere bine luminata, eventual in dreptul unei ferestre. Iarna se tine mai la racoare 16-18ºC, iar vara se poate suporta cu bine caldura din partament daca are lumina si apa suficienta.

Trebuie evitata stagnarea apei in sol si diferentele mari si bruste de temperatura (iarna). Daca tulpina a crescut foarte mult, in perioada de primavara se pot realiza taieturi, iar varfurile si portiunile, de tulpina taiate (15-30 cm) pot fi puse la inradacinat in sticle cu apa la lumina sau in nisip umed. In acest ultimo caz inainte de plantare in nisip se lasa sa se usuce taietura (o zi) sau se pudreaza cu praf de carbune pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor. Pentru inmultire nu se folosesc portiuni de tulpina foarte batrane (lemnoase).

Treptat, frunzele de la baza au inceput sa se ingalbeneasca si s-au uscat. Am mutat-o din nou la lumina, dar frunzele de la baza continua sa se usuce. In afara de a-i schimba locul, nu am facut nici o schimbare in programul de ingrijire, doar ca tot in aceeasi perioada am schimbat-o intr-un ghiveci putin mai mare, deoarece crescuse. Acum, frunzele aparent sanatoase au inceput sa se decoloreze pe mijloc si in curand cred ca le voi pierde.
In primul rand, trebuie sa retii faptul ca yucca iubeste mult lumina. Intotdeauna ea va avea de suferit daca e tinuta in incaperi mai putin luminate. Dar, daca e sanatoasa, in momentul in care este adusa la lumina isi revine treptat.

Planta ta a suferit si din cauza schimbarii locului, dar in primul rand nu a suportat bine schimbarea pamantului. Fiind o planta suculenta, nu suporta solurile compacte, impermeabile. Are nevoie de un pamant care sa nu retina apa si sa permita aerisirea radacinilor. Si, de asemenea, are nevoie de mai putina apa decat multe dintre florile de apartament. De obicei, se foloseste o compozitie de substrat care sa contina o cantitate mai mare de nisip. Nu se foloseste turba (mai ales cea bruna). Ghiveciul trebuie sa aiba multe orificii pentru scurgerea apei.

Daca in acest moment planta mai traieste, trebuie scoasa din ghiveci si verificat daca baza tulpinii nu a putrezit cumva. Partea de tulpina ingropata in sol trebuie sa fie tare, iar radacinile albe. In cazul in care tulpina s-a inmuiat sau da semne ca va putrezi, planta va trebui sacrificata pentru a recupera macar portiunile sanatoase. Portiunea salvata se poate pune la inradacinat in apa, dar inainte se pudreaza locul taiat cu praf de carbune si se lasa o zi sa se usuce taietura.

Daca, dupa scoaterea plantei din ghiveci, constati ca radacinile sunt in stare buna, se lasa macar o zi sa se usuce solul inainte de replantare si nu se uda imediat.


Yucca
Daca are tulpina dreapta, neramificata, se poate taia la inaltimea de 60-70 cm de la sol, iar varful, daca nu e prea crud, se poate pune la inradacinat intr-o sticla cu apa, pe un pervaz de fereastra, dupa ce i s-au indeprat frunzele de la baza pe o portiune de 10-15 cm. De obicei, cand se realizeaza tunderea plantei, se pastreaza portiunea de tulpina sau ramura bine crescuta, dreapta, de 20-30 cm lungime de la sol sau de la locul de ramificare. Daca tulpina e mai groasa si e dezgolita de frunze se poate taia si mai sus, dar se are in vedere faptul ca de la locul de taiere vor porni ramuri care vor creste, iar, daca taierea e facuta prea sus, ramurile noi vor ajunge repede in tavan. Taierile se fac cele mai bine primavara.

2 comentarii:

  1. O corectie, yucca care se gaseste la noi, cu acele ramificatii abominabile, e yucca elephantipes, nu aloifolia.

    RăspundețiȘtergere