Subscribe:

marți, 23 ianuarie 2018

Kalanchoe - ghid de ingrijire si cultivare

plante de apartamentGenul Kalanchoe cuprinde circa 130 de specii de plante, in marea majoritate suculente, dintre care cateva se adapteaza foarte bine la cultivarea in apartament si sunt aprecite pentru frunzele frumoase si pentru florile de diferite culori: roz, rosu, portocaliu sau galben. In mod natural infloresc primavara, dar pot fi fortate pentru a inflori in preajma Craciunului.
Cand infloreste Kalanchoe?
Cultivare. Desi adesea se trateaza ca si plante anuale, multe Kalanchoe infloresc an dupa an, in general primavara. Imediat ce florile se ofilesc, pendunculii florali trebuie taiati deasupra primei perechi de frunze, pentru ca prezenta lor sa nu slabeasca planta; dupa aceasta operatie, o puteti replanta. Primavara si vara udati-o abundent permitand pamantului sa se zvante intre doua udari succesive; la fiecare 4 saptamani diluati in apa un ingrasamant lichid; mentineti planta la temperatura camerei si in plina lumina, dar la adapost de raele directe ale soarelui. Toamna si iarna reduceti cantitatea de apa; pamantul trebuie sa fie doar usor umed, motiv pentru care trebuie sa-l lasati sa se zvante intre 2 udari consecutive. Administrati ingrasaminte la fiecare 2 saptamani si mentineti o temperatura de cel putin 10 °C.
Reproducere. Se pot obtine butasi de la extremitatile tulpinilor: taiati-i cu lungimea de 8 - 10 cm si lasat-i sa se szante 2 zile; presarati putina pulbere de hormoni tizogeni pe suprafata taiata si plantati-o intr-un pamant pentru cactusi amestecat cel putin nisip grosier; tineti butasii la 21 °C si la lumina indirecta pana cand se inradacineaza, apoi tratati-i ca si pe plantele adulte. Unele specii (Kalanchoe daigremontiana) dezvolta pe marginile frunzelor propagule care pot fi desprinse cu delicateti si plantate intr-un pamanr pentru cactusi.
Pericole si precautii. Atentie la excesul de apa care produce putrezirea frunzelor  si radacinilor (in schimb, lipsa apei este mai bine tolerata). Prezenta unor formatiuni pufoase, albe, pe tulpini si frunze indica prezenta cosenilelor fainoase; puteti sa le indepartati cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau stropind planta cu un insecticid specific.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu