Subscribe:

sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Ce este fainarea? Metode de prevenire a fainarii

Ce este fainarea? Metode de prevenire a fainariiFainarea este cauzata de diferite specii de ciuperci parazite.Sporii care asigura inmultirea ciupercilor se raspandesc prin contact direct sau prin circulatia aerului, ajungand de la o planta la alta.
Fainarea are doua forme. La cele mai multe plante protectia este asamanatoare, dar in cazul trandafirilor si a legumelor, este determinata de specia de fainare. De aceea se impune cunoasterea diferentelor dintre diferitele grupe de micoze.

Fainarea propriu-zisa
Primul semn al fainarii este aparitia unui strat alb pe suprafata frunzei, frecvent si pe partea dorsala a acestora, pe tulpine sau chiar pe flori. Boala slabeste planta, ceea ce se poate vedea si pe frunzele ei ofilite, care de multe ori cad. Fainarea propriu-zisa apare de regula pe plante in perioade foarte calde si uscate.

Fainarea falsa
Caracteristicile sale sunt petele de culoare galben-maroniu, uneori petele rosii, precum si stratul alb de pe dosul frunzelor. Fainarea falsa apare pe timp umed. Poate dauna legumelor intr-atat incat toata recolta trebuie distrusa.

Prevenirea fainarii
Plantele sensibile se vor planta in locuri aerisite. Trandafirii si liliacul de exemplu in partea insorita si uscata a gradinii. Respectati distanta recomandata intre plante astfel ca ele sa nu ajunga prea aproape una de alta. Alegeti numai soiuri de plante rezistente la fainare. Pulverizati pe plante substante biologice fortificante.

Metode naturale de prevenire a fainarii.
  • Rariti tufele arbustilor pentru a asigura aerisirea corespunzatoare a lastarilor.
  • Turnati apa de udat la radacina plantei. Evitati umezirea frunzelor, pentru a nu favoriza aparitia fainarii. Nu folositi sisteme de irigatii prin aspersiune.
  • Adunati frunzele cazute, impiedicand astfel iernarea micozelor, ce primavara arataca lastarii noi.
  • Ca prevenire pulveritati solutii din fiertura de plante sau de ceai. Folositi un aparat de pulverizare de buna calitate.
Pentru ambele tipuri de fainare exista substante pulverizante naturale eficiente. Acestea se pot utiliza si la plantele bolnave, dar este mai indicat sa le folositi in scopuri preventive in perioada de varf a dezvoltarii plantei (iunie-august) de 1-3 ori pulverizand deopotriva planta si solul.

Fiertura din coada-calului
La 10 litri de apa se adauga 1 kg de planta proaspata sau 150 g de planta uscata de coada-calului.Se va macera planta in apa timp de o noapte, apoi se va fierbe timp de 30 de minute. Solutia astfel obtinuta se va raci si se va pulveriza dupa filtrare si diluare ( 1 parte fiertura, 5 parti apa).

Ceai de usturoi
Opariti 75 g de usturoi taiat in bucati mici cu 10 l apa. Solutia racita se utilizeaza fara diluare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu