Subscribe:

sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Aglaonema - ghid de ingrijire si cultivare

AglaonemaOriginara din Sud-Estul Asiei Aglaonema apartine unei familii de o frumusete extraordinara; se cultiva pentru frunzele lor, adesea vargate si pentru influorescentele varatice. Sunt plante usor de cultivat, dar necesita caldura si umiditate intreg anul. Se amplaseaza in plina lumina chiar daca sunt capabile sa suporte bine si umbra. Cresc foarte lent.

Cultivare. Plantele adulte se transvazeaza la fiecare 2-3 ani, in luna aprilie, la o temperatura constanta nu mai mica de 18 - 21 °C; amestecul compus din pamant, nisip, turba si muschi trebuie sa fie bine drenat. Trebuie sa fiti atenti sa nu ii comprimati deoarece aceasta ar putea incetini cresterea plantei. Aglaonema pretinde caldura atat vara, cat si iarna, necesitand temperaturi in jurul a 18 °C vara si nu mai mici de 15 °C iarna. Aceaste plante se uda regulat si abundent;furnizati-le un ingrasamant lichid o data la 2 saptamani. Toamna si iarna amplasati-le la umbra sau in plina lumina (dar niciodata direct la soare), intr-un loc ferit de curenti de aer; udati-le atat cat sa mentineti amestecul din ghiveci umed.
Reproducere. Aglaonema se reproduce in aprilie, plantand (intr-un amestec similar celui folosit pentru plantele adulte) mladite bazale care prezinta 3 sau 4 frunze noi si radacini bune. Fiti atenti ca temperatura sa fie mentinuta in jurul a 21 °C pana cand vlastarele se vor "prinde". Vara, in jurul partii inferioare a plantei se formeaza lastarii tineri; puteti sa ii prelevati in primavara urmatoare lasandu-le atasate cateva radacini, iar apoi sa ii plantati in ghivece. Semintele de Aglaonema nu se pot gasi cu usurinta; in orice caz, se insamanteaza in luna martie intr-o ladaita, la adancimea de 6 mm, in pamant umed, la temperatura de 21 °C. Tufele mari de plante batrane se pot divide si replanta in timpul verii.
Pericole si precauti.Paianjenul rosu este unul dintre putinii paraziti care pot contamina aceasta planta; combateti-l prin stropire regulata cu apa si acaricide specifice pentru plantele de apartament, Mucegaiul cenusiu Botrytis si petele frunzelor sunt rare si se combat cu fungicide. Evitati sa lasati planta in plin soare, frunzele se pot arde sau rasuci.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu