Subscribe:

duminică, 22 iulie 2012

Cum pregătesc vara amestecurile nutritive pentru iarnă

Mraniţa o obţineţi din fermentarea gunoiului de grajd. Dacă folosiţi gunoi proaspăt, prepararea durează 1-2 ani. Udaţi platformele şi întoarceţi periodic gunoiul pentru afânare şi omogenizare, la intervale de 2-3 luni.

În final, obţineţi un pământ de culoare închisă, uşor permeabil, bine structurat, lipsit de resturi vegetale vizibile.

Mraniţa e bogată în elemente nutritive, are o bună capacitate de reţinere a apei, este bine structurată şi se încălzeşte foarte uşor dacă este expusă la soare.

Dintre deficienţele mraniţei se numără conţinutul ridicat în buruieni şi prezenţa germenilor de boli şi dăunători. De asemenea, conţinutul excesiv de azot poate crea dezechilibru în creşterea răsadurilor.

Pământul de ţelină îl pregătiţi din brazde înierbate recoltate de pe terenuri înţelenite sau de pe terenuri cultivate cu lucernă sau trifoi.

Pământul de ţelină este fertil, bine structurat şi lipsit de germeni de boli şi dăunători.

Turba este foarte importantă în amestecurile nutritive pentru legume. Ea este foarte bine afânată, foarte bine structurată, are o mare capacitate de reţinere a apei şi o aerare foarte bună. Totodată este liberă de boli şi dăunători şi posedă un conţinut scăzut în elemente nutritive imediat accesibile plantelor.

Ca dezavantaj trebuie menţionată reacţia puternic acidă a unor turbe, dar care se corectează cu 1-2 kg var/1 mc turbă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu