Subscribe:

miercuri, 18 iulie 2012

Efecte benefice albastrelele

Efecte benefice albastrelele
(Centaurea cyanus)

Buruiana din cultura, specifica in lanurile de grau si secara, uneori pe marginea drumurilor rurale, prin locuri pietroase si uscate din regiunea de campie deluroasa din intreaga tara.Flori de culoare albastra, grupate in antodii("chiorchini"), globuloase terminale, cele marginale sub forma de palnie, cele interne mici cu nuante spre violaceu.

Compozitia chimica

Poliine (centaur x), poliene (centaur y); substante amare: centaurina (cnicina); un glicozid: cicorina; mucilagii, taninuri, un antocian glicozidic: cianina, antocianidine, saruri de potasiu si mangan.

Farmacologie

Fara a avea o actiune farmacodinamica specifica, se utilizeaza, in amestecuri de diferite ceaiuri medicinale, pentru proprietatile slab diuretice, astringente si tonic amare.

Recomandari

Astringent si antiinflamator in oftalmologie. Are actiune diuretica si tonic-amara. Intra in compozitia unor ceaiuri medicinale.Este un colorant vegetal lipsit de toxicitate.

Mod de preparare si administrare

- florile marginale ( Flores Cyani sine receptaculis);
- florile marginale si tubulare cu receptacul ( Flores Cyani cum receptaculis).
Ambele sortimente intra in compozitia ceaiurilor diuretice sau tonice-amare in proportie de 10-20%. Se prepara sub forma de infuzie. Pentru spalaturi oculare, se prepara o infuzie din o lingura flori la o cana cu apa.

Contraindicatii

Nu prezinta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu