Subscribe:

duminică, 15 iulie 2012

Efectele benefice ale afinelor

Efectele benefice ale afinelor
(vaccinium myrtillus - latina)

Subarbust de 10-15 cm din zona montana de la limita inferioara a molidisurilor pana in zona alpina.Spre deosebire de frunzele unei plante din aceeiasi familie, Merisorul (
vaccinium vitis-idaea), frunzele de afin sunt cazatoare in fiecare toamna.Flori mici globuloase de culoare roz, fructe negre violacee.

Compozitia chimica

Frunzele de afin contin 10% taninuri, cantitati mici de arbutozid, acid chimic, miristic si palmitic, ericolina, derivati flavonici, acizi triterpenici, tiamina, saruri minerale.Fructele de afin contin 5-10 % taninuri de natura catehica, cca 30% zahar invertit.Componentele active principale din fructele de afin sunt antocianii, pigmentii coloranti de natura glicoziadica, printre care cei mai reprezentativi sunt delfinida, cianidina, petumidina si malvidina, glicozidati cu diferite zaharuri si, in total, alti 15 compusi.

Farmacologie

Antocianozoidele, componente principale ale fitocompusilor din afine, sunt active asupra bunei functionari a microcirculatiei.Administrarea pe cale orala a preparatelor pe baza de afine regleaza functionalitatea micricirculatiei sanguine si contractiunea ritmica a musculaturii netede a arteriolelor care controleaza fluxul hematic ce traverseaza diferite zone circulatorii.
O alta actiune favorabila a afinelor se inregistreaza in insuficenta venoasa clinica. S-a demonstrat actiunea asupra edemelor, in special periomaleolare, cauzate de o anormala permeabilitate capilara.
Actiunea antidiabetica a frunzelor se bazeaza pe derivatii flavonici care, asociati cu antocianii din fructe, favorizeaza vascularizarea pancreasului.Insulina este fixata pe proteinele de pe suprafata celulelor, astfel incat membrana celulara joaca un rol important in diabet.Tulburarile vasculare se dezvolta in cursul bolii (angiopatie diabetica), cauzand ingrosarea membranelor bazale si a peretilor vaselor mici, crescand permeabilitatea si cauzand astfel perturbari metabolice.Tinand seama de compozitia chimica a frunzelor s fructelor de afin si de actiunea farmacodinamica prezentata, utilizarea afinului in diabetul de tip II este perfect justificata.

Recomandari

Frunzele sunt astringente, modifica favorabil flora patogena intestinala; au actiune hipogliceminata( reduc cantitatea de zahar din sange si urina).
Fructele, datorita antocianilor, au actiune de protectie vasculara, in special retidiana, favorizand
acuitatea vizuala si adaptarea ochiului la intuneric.Utile in dispepsii (digestie dificila).

Mod de preparare si administrare

Frunze sub forma de infuzie 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Fructele consumate proaspete sau congelate, 200 g pe zi; uscate 50-100 g pe zi; sub forma de sirop 50 g de doua ori pe zi; decoct 100 g fructe la 1 l apa. Se bea intreaga cantitate in timpul zilei. Sub forma de
afinata, in cantitati moderate, in cazul celor carora alcoolul le este permis.

Contraindicatii

In constipatia cronica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu